alle kategorier
EN

H₂O₂-introduktion

Forside>Teknologi & Service>H₂O₂-introduktion

H₂O₂-introduktion

Hydrogenperoxid er en kemisk forbindelse med formlen H2O2. I sin rene form er det en meget lyseblå væske, lidt mere tyktflydende end vand. Det bruges som et oxidationsmiddel, blegemiddel og antiseptisk middel. Koncentreret brintoverilte, eller "høj-test peroxid", er en reaktiv oxygenart og er blevet brugt som drivmiddel i raketer. Dens kemi er domineret af OO-bindingen.

Hydrogenperoxid er det enkleste peroxid (en forbindelse med en ilt-ilt-enkeltbinding). Det nedbrydes langsomt i nærvær af lys. Hydrogenperoxid opbevares typisk med en stabilisator i en svagt sur opløsning i en mørk farvet flaske. Hydrogenperoxid findes i biologiske systemer, herunder den menneskelige krop. Enzymer, der bruger eller nedbryder hydrogenperoxid, klassificeres som peroxidaser.

undefined
undefined

Ren hydrogenperoxid er en farveløs væske, som er blandbar med vand. Det leveres ofte som en 40% (w/w) opløsning, men kan også opnås op til ca. 70% (w/w). Det bruges primært som blegemiddel.

Anvendelse af hydrogenperoxid

Hydrogenperoxids blegeegenskaber bruges i mange industrier. Dens måske mest velkendte daglige brug er i proprietære produkter, der bruges til at vaske tøj, for eksempel i nogle former for VanishTM. Store mængder brintoverilte bruges til fremstilling af natriumperborat og natriumpercarbonat, som bruges som blegemiddel i flydende og faste rengøringsmidler. Natriumperborat, NaBO3.4H2O, fremstilles ved at tilsætte hydrogenperoxid til en opløsning af natriummetaborat og natriumhydroxid. Natriumpercarbonat fremstilles ved at tilsætte hydrogenperoxid til en opløsning af natriumcarbonat.

Hydrogenering af en anthroquinon
Oxidation af anthraquinol
Ekstraktion af hydrogenperoxidopløsning
Oprensning og koncentration af hydrogenperoxid

De vigtigste faser er:

Relaterede tilfælde